Gezonde voeding en traktaties


Onze school is een omgeving waar gezond eten gemakkelijk moet zijn, omdat dit bijdraagt aan de ontwikkeling van de leerlingen. We gaan er vanuit dat wanneer een kind naar school komt, het thuis al ontbeten heeft. Het ontbijt brengt namelijk de spijsvertering op gang en zorgt ervoor dat een kind belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Een goed ontbijt levert daarnaast energie voor de benodigde concentratie op school. 
We vinden het belangrijk dat er op school gezond eten en drinken is tijdens de pauzes, de lunch, tijdens uitjes en bij het trakteren, dus zowel meegenomen als aangeboden eten en drinken. Op school leren de leerlingen over gezond gedrag en tijdens eetmomenten kunnen zij dit in de praktijk brengen. 

Ochtendpauze
  • De kinderen eten tijdens de pauze gezonde tussendoortjes: fruit, groente of brood met gezond beleg. 
  • De kinderen drinken in de pauze zelf meegebracht drinken -waarbij frisdrank met prik en energiedrankjes niet zijn toegestaan- of water. 
Overblijven
Tijdens het overblijven kunnen de kinderen eten, drinken, spelen en uitrusten. Door voldoende te lunchen kunnen de kinderen zich 's middags weer beter concentreren. Bijvoorbeeld:
  • Brood (bij voorkeur bruin of volkoren), rauwkost en/of fruit.
  • Niet te veel of te vet beleg dus b.v. magere vleeswaren zoals kipfilet, ham of rookvlees, 30+ kaas met sla, tomaat of komkommer, sandwichspread of groentespread. Van zoet beleg is jam, honing, vruchtenhagel, appelstroop en gestampte muisjes beter dan pindakaas, chocoladehagelslag of chocoladepasta.
  • De kinderen krijgen thee, halfvolle melk of water aangeboden. Ze kunnen zelf eventueel drinkbouillon meenemen. Thee wordt bij voorkeur zonder suiker gedronken.
Traktaties
Bij een verjaardag staat de jarige centraal, niet de traktatie. Het zingen van liedjes en het feliciteren van de jarige zijn belangrijker dan de traktatie zelf. Kinderen trakteren tijdens de ochtendpauze. Zo wordt het samengevoegd met een eetmoment. De portie moet niet zó groot zijn dat de kinderen hun meegebrachte eten niet meer lusten.

Voorbeelden van leuke, gezonde traktaties vind je op: 

Agenda

schoolreis
Startdatum/tijd:
maandag 26 juni 2017 08:30
Einddatum/tijd
maandag 26 juni 2017 17:30
Omschrijving:
Voeg een omschrijving toe

Uit het fotoboek

IMG_2708 IMG_2706
IMG_2707 IMG_2705